Fågelliv på södra Öland

Att ägna sig åt fågelskådning är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen. För detta behöver man i princip bara en fågelbok och en kikare; kunskap och erfarenhet skaffar man sig genom att vistas mycket ute i fågelrika marker. Är du redan en inbiten fågelskådare, och vill lära dig mer om Ölands rika och spännande fågelliv, är du välkommen att följa med på exkursioner till öländska fågellokaler tillsammans med ornitologen Peter Norell. Under några sköna försommardagar besöker vi Stora Alvaret, öländska våtmarker, strandängar och Ottenby lund. Vi bor tre nätter i den lilla byn Kastlösa, som ligger invid Stora Alvaret i världsarvet södra Öland, ett av världens mest säregna kulturlandskap.

Ornitolog Peter Norell
Peter Norell är göteborgare och ett välkänt namn i ornitologkretsar, aktiv i Ölands Ornitologiska Förening med bland annat fågelinventeringar och styrelsearbete. Han är sedan några år tillbaka bosatt på sydöstra Öland, i Hulterstad, och har lagt upp ett genomtänkt program med exkursioner till vackra lokaler med olika biotoper, ställen som man kanske inte så ofta besöker.

Världsarvet och Stora Alvaret
Enligt Unesco är ett världsarv ovärderligt för mänskligheten och skall skyddas och bevaras för all framtid. I Sverige finns femton världsarv, varav Stora Alvaret med södra Ölands odlingslandskap är ett av dem, i stolt sällskap med storheter som Drottningholms slott och Höga kusten i Ångermanland. Stora Alvaret på södra Öland erbjuder vackra och intressanta vandringsleder, över kalkstenshällar, blommande ängar och genom byar med mycket gammalt ursprung. Det finns gravrösen från bronsåldern och fårvaktarkojor från gamla tider. Strövar man på Stora Alvaret i maj är det orkidéerna som förekommer i mängd på ängarna. Här ute råder en rogivande tystnad; över de vidsträckta markerna ljuder lärkornas oavbrutna drillande som då och då bryts av alvargrimmans (det öländska namnet på ljungpiparen) stämma.

Sköna promenader
Under våra dagar på Öland kommer vi att promenera på Alvaret och genom öppen natur. Promenaderna medför inga direkta nivåskillnader, men det förekommer trappor och stättor, och du bör ha vana att gå längre sträckor. Den längsta vandringen är besöket i Norra Lunden, Ottenby, vilken brukar ta ett par timmar. Viktigt är att ha bra på fötterna då det ibland kan vara fuktigt (stövlar behövs sällan).

För att få utbyte av denna resa behöver du en handkikare, och har du tillgång till en tubkikare är det en fördel men inte nödvändigt. Lämplig fågelbok är ”Fågelguiden” (kan beställas från bland annat www.naturbutiken.se).

Färdledare

PRO Medlemsresor

En av våra uppskattade, svensktalande färdledare följer alltid med på resan. Du blir alltid väl omhändertagen och på vissa av våra resmål har vi även våra egna värdar på plats.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Resan till Öland

Resan inleds på Kalmar Centralstation, där du möter vår färdledare och buss för resan till Öland och byn Kastlösa. Bussresan går via den 6 km långa Ölandsbron till Sveriges näst största ö och minsta landskap. Bor du i Stockholmstrakten, kan du mot lågt tillägg boka resa med buss till och från Kalmar station. I Kastlösa träffar du övriga medresenärer för vår första gemensamma middag.

Vi bor i byn Kastlösa
Under vår vistelse på Öland bor vi i det lilla trivsamma hotellet Allégården, beläget mitt i byn Kastlösa, i ett lantligt kulturlandskap med vackra omgivningar och granne med Stora Alvaret. Små dubbelrum med dusch och wc, de flesta i markplan. Frukost och middag, bestående av dagens husmanskost, tillagad av lokala råvaror, intar vi i den separata restaurangen. Vi installerar oss under eftermiddagen. Efter en första gemensam middag, får vi en presentation av fågellivet på Öland och programmet för de kommande dagarna.

Dag 2 Fåglar i öländska lundar

Efter en tidig frukost färdas vi med buss längs Ölands västkust mot Ottenby och fyren Långe Jan på Ölands sydspets. Ottenby är ett av Sveriges förnämsta och mest välbesökta naturreservat, känt för mängden av flyttfåglar och fågelstationen. Här finns ett enastående växt- och djurliv som har formats under en mångtusenårig odlingshistoria. Stora gravfält vittnar om människans närvaro, och under medeltiden fanns här ett stort fiskesamhälle. Här vandrar vi i öländska lundar, stannar och lyssnar till sångarna.

Karl X Gustavs mur
Efter lunch vid fyren Långe Jan besöker vi Naturum i Ottenby där vi kan se en utställning och lära mer om fåglarnas sträck och om naturen i Ottenby naturreservat. Vi reser vidare norrut, mot fiskeläget Grönhögen, och passerar då en 4,5 kilometer lång och höga kalkstensmur. Denna sträcker sig tvärs över södra delen av ön och utgör gränsen för Ölands södra udde. Muren uppfördes under Karl X Gustavs tid under 1650-talet av dagsverkande bönder och skiljer kungsgårdens mark från den övriga kronoallmänningen. Studerar man muren noga kan man se var de olika dagsverkarna arbetade då murens utförande avsevärt skiljer sig åt. Murens syfte var inte att hålla inne kungsgårdens hjortar utan snarare en revirmarkering från kungens sida.

Fåglar vid Grönhögen
Norr om hamnen i det gamla fiskeläget Grönhögen finns ett område som drar till sig fåglar, ibland även arter som annars inte är vanliga på Öland. Vigg, brunand och doppingar förekommer. Här kan man, med lite tur, se svart rödstjärt. På taket till en gammal industribyggnad häckar ett av de få paren silltrut på Öland, av östersjörasen med gula ben. Vi återvänder till vår by Kastlösa. Litet tid för vila innan vi gemensamt äter middag.

Dag 3 Vadarexkursion och våtmarksfåglar

Beijershamn
Beijershamn är, tillsammans med Västerstadsviken, en av de bästa lokalerna på södra Öland för rastande och sträckande fågel. Här häckar arter som snatterand, stjärtand, skärfläcka, kärrsnäppa och enkelbeckasin. Vid speciella förhållanden kan tusentals vadarfåglar som strandskator, kustpipare och myrspovar rasta. Kreatursbete på markerna håller gräs- och örtvegetationen välhävdad vilket skapar möjligheter för många vadarfåglar att finna föda och boplatser. Med lite tur kan man se mindre strandpipare på maderna och flera par bruna kärrhök finns i området. Havsörn är inte ovanlig. Vid en vandring i skogen innanför strandängarna (man väljer var man skall börja beroende på vinden) ger mindre hackspett, halsbandsflugsnappare och stjärtmes. Här kan man också möta svartvit flugsnappare, vilken på grund av hård konkurrens från den halsbandsbrydda kusinen minskat kraftigt. Under dagen gör vi även ett besök i Naturbutiken, belägen i byn Stora Brunneby.

Kvällsexkursion på Stora Alvaret
Under en av kvällarna (tisdag eller onsdag), då solen försvunnit under horisonten, besöker vi Penåsa, en ödeby ute på Stora Alvaret med fruktträd och bärbuskar, och ruinerna efter bostadshus och stenkällare. Vi kommer att vandra på den gamla banvallen från Ölands Järnväg, vilken lades ner hösten 1961. Den omgivande skogen består av äldre tallar, bland annat svarttall, tillsammans med glesa förekomster av yngre lövträd och en frodig undervegetation. Mångfalden av biotoper gör att många olika arter fåglar finns här såsom göktyta, törnskata, buskskvätta, stenskvätta, gärdsmyg, härmsångare, svarthätta, koltrast och svartmes. Det mest spännande med Penåsa, då mörkret börjar lägga sig, är sången från många nattskärror. Och, som på ett givet klockslag, börjar enkelbeckasinerna spelflyga. I dungen innan yttersta bron flyger mängder med fladdermöss och mygg. Myggstift är att rekommendera! Öster om skogen breder alvaret ut sig och dess våtmarker. Här kan man se ängshök och lärkfalk jaga.

Dag 4 Exkursion i Albrunna

Efter en tidig frukost checkar vi ut från hotellet och reser med buss till Albrunna för en kort exkursion. Man har brutit kalksten i området sedan 1888. Området består av tre dammar, två mindre och en stor. De mindre dammarna hyser till och från gråhakedopping, här finns chans med tur att möta både pungmes och höksångare och småtärnor fiskar ofta intensivt. För en tid sedan fanns här ett fint bestånd av flodkräfta men tjuvfiskare smittade dessvärre ner med kräftpest. I det stora stenbrottet, nu vattenfyllt och kallat Stensjön, bör vi kunna se områdets karaktärsfågel, gråhakedoppingen. Tidigare var mindre strandpiparen vanlig men vattennivån i brottet ökar hela tiden och de tidigare flacka partierna är nu dränkta. Här finns också häckande backsvalor (de bygger bon i sprickor i branten), skogsduva och åtskilliga par fiskmås. Lärkfalk häckar i området.

Lunch och hemresa
Vi återvänder till Kastlösa för gemensam lunch. Efter lunch i Kastlösa beger vi oss med buss upp till Kalmar Centralstation för fortsatt anslutande resa till hemorten i egen regi.

Höjdpunkter

  • Ornitolog Peter Norell
  • Tre exkursioner
  • Familjärt lantligt hotell
  • Helpension Försommar på Öland

Boende

Allégården Kastlösa, Öland

I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.

Resfakta

Reslängd

4 dagar

Avresedatum

26/5

Avreseort

Kalmar

Resmål

Kastlösa - Grönhögen - Stora Alvaret - Beijershamn

Pris

Från 8 690 kr

Enkelrumstillägg

1 000 kr

I priset ingår

  • Buss Kalmar Centralstation–Kastlösa t/r
  • Del i dubbelrum på Allégården med dusch/wc, 3 nätter
  • Helpension på Öland från middag ankomstdagen till lunch hemresedagen
  • Busstransporter på Öland enligt program
  • Exkursioner enligt program
  • Ornitolog Peter Norell
  • PRO Medlemsresors färdledare

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar ett avbeställningsskydd i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.

Tillägg

Tillägg ej PROmedlem
700 kr
Buss Stockholm - Kalmar - Stockholm
1 100 kr

Resplan

Dag 1. Resa till Öland
Dag 2. Fåglar i öländska lundar
Dag 3. Vadarexkursion och våtmarksfåglar
Dag 4. Exkursion i Albrunna, lunch och hemresa

Resans karaktär

Under våra dagar på Öland kommer vi att promenera på Alvaret och genom öppen natur. Promenaderna medför inga direkta nivåskillnader, men det förekommer trappor och stättor, och du bör ha vana och gå längre sträckor.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Viktig information

För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.

Programändringar

Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-05-26
2025-05-29
8 690 kr
Kalmar
5+
Avresa: 2025-05-26
Hemkomst: 2025-05-29
Pris: 8 690 kr
Från: Kalmar
Platser: 5+