
Hjo och Visingsö – med gästspel av Malcolm Dixelius
Stadsvandring, Estrid Ericsons museum och kryssning på Vättern
Hjo och Visingsö – med gästspel av Malcolm Dixelius
Resan går med tåg och buss till småstadsidyllen Hjo. Under ett par dagar njuter vi av den vackra trästaden vid Vättern, flanerar bland kullerstensbelagda gator och genom pittoreska gränder med välbevarade trähus. Vi besöker utställningen om Firma Svenskt Tenn, grundat av Estrid Ericson som levde i Hjo. Dessutom följer vi med ångaren Trafik på en vacker kryssning till Visingsö där vi bjuds på rökt Vättersik, gör en rundtur med Remmalag och lyssnar till journalisten Malcolm Dixelius som berättar om händelser på ön under ”det stora nordiska kriget” på 1700-talet. Däremellan umgås vi, äter goda middagar och har det trevligt tillsammans.
Hjo – trästaden vid Vättern
Hjo är en småstadsidyll vid Vätterns strand, som tack vare sin välbevarade träkultur blivit en viktig del av det svenska trästadsarvet. På denna kreativa plats växte Estrid Ericson upp, en av Sveriges största designikoner och skaparen av ”Firma Svenskt Tenn”.
Hjo fick stadsprivilegier så tidigt som i början av 1400-talet, och det förflutna utgör än idag en stor del av stadens särpräglade charm. Hjo belönades 1990 med kulturarvsutmärkelsen Europa Nostras hedersmedalj för sitt aktningsvärda bevarande av den samlade trästaden.
Vättern och Visingsö
Vättern är inte bara Sveriges näst största sjö, det är också den femte största sjön i Europa med ett siktdjup upp till 17 meter. Namnet är fornnordiska och betyder vatten. Sjön är 135 kilometer lång och 31 kilometer bred. Med en omkrets på cirka 300 kilometer gränsar sjön till de fyra landskapen Östergötland, Västergötland, Närke och Småland. I Vättern lever Vätterrödingen, som räknas in bland glacialrelikterna eftersom den levt kvar i sjön sedan inlandsisens avsmältning. Denna delikata fisk serveras som lunch när vi kommer till Visingsö.
Visingsö är Vätterns största ö med en area på 25 kvadratkilometer, är 14 km lång och dess största bredd är 3 km. Visingsö har drygt 700 invånare och största ort är Tunnerstad. Ön har varje år drygt 100 000 besökare och lockar med remmalagsvagnar och åtskilliga fornlämningar och ruiner.