Hjo och Visingsö – med gästspel av Malcolm Dixelius

Resan går med tåg och buss till småstadsidyllen Hjo. Under ett par dagar njuter vi av den vackra trästaden vid Vättern, flanerar bland kullerstensbelagda gator och genom pittoreska gränder med välbevarade trähus. Vi besöker utställningen om Firma Svenskt Tenn, grundat av Estrid Ericson som levde i Hjo. Dessutom följer vi med ångaren Trafik på en vacker kryssning till Visingsö där vi bjuds på rökt Vättersik, gör en rundtur med Remmalag och lyssnar till journalisten Malcolm Dixelius som berättar om händelser på ön under ”det stora nordiska kriget” på 1700-talet. Däremellan umgås vi, äter goda middagar och har det trevligt tillsammans.

Hjo – trästaden vid Vättern
Hjo är en småstadsidyll vid Vätterns strand, som tack vare sin välbevarade träkultur blivit en viktig del av det svenska trästadsarvet. På denna kreativa plats växte Estrid Ericson upp, en av Sveriges största designikoner och skaparen av ”Firma Svenskt Tenn”.
Hjo fick stadsprivilegier så tidigt som i början av 1400-talet, och det förflutna utgör än idag en stor del av stadens särpräglade charm. Hjo belönades 1990 med kulturarvsutmärkelsen Europa Nostras hedersmedalj för sitt aktningsvärda bevarande av den samlade trästaden.

Vättern och Visingsö
Vättern är inte bara Sveriges näst största sjö, det är också den femte största sjön i Europa med ett siktdjup upp till 17 meter. Namnet är fornnordiska och betyder vatten. Sjön är 135 kilometer lång och 31 kilometer bred. Med en omkrets på cirka 300 kilometer gränsar sjön till de fyra landskapen Östergötland, Västergötland, Närke och Småland. I Vättern lever Vätterrödingen, som räknas in bland glacialrelikterna eftersom den levt kvar i sjön sedan inlandsisens avsmältning. Denna delikata fisk serveras som lunch när vi kommer till Visingsö.
Visingsö är Vätterns största ö med en area på 25 kvadratkilometer, är 14 km lång och dess största bredd är 3 km. Visingsö har drygt 700 invånare och största ort är Tunnerstad. Ön har varje år drygt 100 000 besökare och lockar med remmalagsvagnar och åtskilliga fornlämningar och ruiner.

Färdledare/Ciceron

Eva-Lena Lönnqvist

Eva-Lena är en passionerad reseledare med mångårig erfarenhet av att guida resenärer genom Medelhavsområdet och Centraleuropa. Många känner henne från våra uppskattade vår- och höstresor till destinationer som Kanarieöarna, Rhodos och Kreta. På senare tid har hon också specialiserat sig på tågresor till vackra platser som Gardasjön och Lago Maggiore i Italien. Med en ständig nyfikenhet på nya resmål leder Eva-Lena nu även våra populära flodkryssningar i Europa.
Läs mer

Malcolm Dixelius

Malcolm Dixelius är från Jämtland. Han är journalist, författare och dokumentärfilmare – med Ryssland och Östeuropa som främsta intresse. Han var SVT:s Moskvakorrespondent under många år och brinner för att dela med sig av sin kunskap om Östeuropa. Idag producerar han film, bland annat de uppmärksammade Hästmannen och Kokvinnorna samt Lasermannen-dokumentären.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1. Tågresa till Skövde

Avresa med tåg mot Skövde där vi byter till buss för den avslutande sträckan till Hjo, dit vi ankommer vid lunchtid. Vi installerar oss på vårt hotell, beläget vid Stadsparken i centrala Hjo. Redan under eftermiddagen väntar en guidad stadsvandring i Hjo och vi besöker utställningen om Estrid Ericson, grundaren av ”Firma Svenskt Tenn”.

Estrid Ericson
Sagan om Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare, börjar och slutar i Hjo. Estrid Ericson växte upp och tog realexamen i Hjo, 19 år gammal. När Estrid på våren 1924 ärver en liten summa pengar efter sin far Adolf, blir det startkapitalet till ”Firma Svenskt Tenn”. Vi ser utställningen som består av en generös blandning av exklusiva objekt och vardagliga föremål, fotografier och möbler från Estrids långa karriär som formgivare och konstnärlig ledare; sammantaget ett 100-tal objekt. Estrid dog 1981 och är tillsammans med sin make Sigfrid begravd i Hjo. (Foto från museet: Jesper Anhede)

Middag på hotellet. Kvällen är fri för egna strövtåg i den pittoreska trästaden.

 

Dag 2. Kryssning med ångbåten Trafik till Visingsö

Efter frukost på hotellet promenerar vi till hamnen i Hjo där vi klockan 10 avreser med ångbåten Trafik till Vätterns pärla Visingsö. S/S Trafik är en av Sveriges bäst bevarade ångfartyg, byggt 1892 och har plats för 150 passagerare. Fartyget K-märktes 2001 av Sjöhistoriska museet, i den högsta av tre klasser, och bedömdes ha ”ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde”. Av sjöfartsinspektionen är ångaren Trafik klassat som traditionsfartyg. Vi ankommer vid lunchtid till Visingsö gamla hamn, som har anor från 1600-talet. Alldeles ovanför hamnen ligger slottsruinen Visingsborg. Båtresan mellan Hjo och Visingsö tar drygt två timmar i varje riktning.

Remmalag på Visingsö
På Visingsö kan vi njuta av historiska lämningar, vacker natur och mycket mer. Vi spenderar några timmar på ön och inleder med gemensam lunch. Därefter väntar en tur med remmalag. Remmalagen dök upp i slutet av 1800-talet då ångbåtsrederierna började göra lustresor till Visingsö. Då tog bönderna på ön sin häst och vagn och bjöd ångbåtarnas passagerare, mot en liten slant i utbyte, på skjuts till gästgiveriet som låg strax norr om Kumlabykyrkan. Vi åker genom öns centrala delar, förbi norra gravfältet, mot kyrkan där vi gör ett uppehåll.

Malcolm Dixelius berättar om rikets största krigsfångeläger
På Visingsö berättar journalisten Malcolm Dixelius om ”det stora nordiska kriget”, då Sverige tog ett stort antal krigsfångar. Dessa har lämnat påtagliga spår på Visingsö och då speciellt kring slottsruinen Visingsborg där de var inhysta. På 1700-talet var Visingsö Sveriges största läger där ryska fångar dominerade i antal. Flera av fångarna dog på ön, många av svält och sjukdomar som härjade. De begravdes på det som kallas Rysskyrkogården och den var troligen i bruk 1716–1719. Gravarna är omärkta men där finns två monument som har rests på senare tid.

Vi får litet tid för egna strövtåg på Visingsö innan vi återvänder med ångbåten till Hjo, dit vi ankommer vid 18-tiden, lagom till kvällens middag.

Dag 3. Hemresa

Efter en välsmakande frukost lämnar vi hotellet och reser under förmiddagen med buss från Hjo till Skövde station. Härifrån fortsätter vi med tåg till Stockholm, dit vi ankommer under tidig eftermiddag.

Höjdpunkter

  • Pittoreska trästaden Hjo
  • Estrid Ericsons museum
  • Båtresa på Vättern
  • Remmalag på Visingsö
  • Hotell mitt i centrum
  • Malcolm Dixelius

Boende

Hjo, Hotel Bellevue ****

Hotellet ligger i Stadsparken i centrala Hjo, precis intill Vättern. Vissa rum ligger i huvudbyggnaden och andra i Villa Viktoria. Alla rum på hotellet har TV, och många har utsikt över parken eller den närliggande småbåtshamnen. Delar av hotellet har anor från slutet av 1800-talet. Adress: Bangatan 2, Hjo, telefon 0503-120 00.

Resfakta

Reslängd

3 dagar

Avresedatum

2/8

Avreseort

Stockholm

Resmål

Hjo och Visingsö

Pris

Från 5 950 kr

Enkelrumstillägg

1 200 kr

I priset ingår

  • Tåg och bussresor Stockholm – Hjo t/r
  • Del i dubbelrum på Hotell Bellevue, 2 nätter
  • Frukost på hotellet 2 dagar
  • Middag på hotellet 2 dagar
  • Lunch på Visingsö
  • Stadsvandring i Hjo
  • Besök på utställningen om Estrid Ericsson
  • Båttur till Visingsö
  • Resa med remmalag på Visingsö
  • Malcolm Dixelius är ciceron vid Rysskyrkogården på Visingsö
  • PRO Medlemsresors färdledare

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar ett avbeställningsskydd i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.

Resplan

Dag 1. Tågresa till Skövde, utställning om Estrid Ericson
Dag 2. Kryssning med ångbåten Trafik till Visingsö, remmalag på Visingsö
Dag 3. Hemresa

Resesätt

Tåg

Preliminära tågtider:
Lördag 2/8
Stockholm – Skövde / Skövde – Hjo
09:29-11:29 / 11:55-12:30

Måndag 4/8
Hjo – Skövde / Skövde – Stockholm
10:25-11:01 / 11:25-13:28

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Viktig information

För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.

Programändringar

Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-08-02
2025-08-04
5 950 kr
Stockholm
5+
Avresa: 2025-08-02
Hemkomst: 2025-08-04
Pris: 5 950 kr
Från: Stockholm
Platser: 5+