Trädgårdar på Öland med Gunnel Carlson

Ölands landskapsfågel, näktergalen, övervintrar i Östafrika och återvänder på våren då den förgyller ön med sin skönsång. Den öländska naturen är, liksom näktergalens sång, som allra vackrast i mitten av maj, då Öland är en skattkammare av upplevelser och intryck.
Sveriges minsta landskap lockar med mängder av unika gröna trädgårdsrum. Följ med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson till ett vårvackert Öland! Under några dagar besöker vi utvalda trädgårdar, presenterade i hennes bok ”Öländska trädgårdsrum”, där hon delar med sig av sin kunskap om, och kärlek till, den ljuvliga öländska naturen.

Gunnel Carlson
Resans ciceron är trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson, känd bland annat från TV-programmen Go’ kväll och Gröna rum. Hon är initiativtagare till Tusen Trädgårdar tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och odlar den egna trädgården i skånska Arlöv. Gunnel Carlson har skrivit böcker som Trädgårdsguiden, Trädgårdsriket och Min gröna passion. Denna resa bygger på Gunnel Carlsons senaste bok ”Öländska trädgårdsrum”.

Färdledare

Gunnel Carlson

Gunnel Carlson är för många synonymt med trädgårdsprogram på tv. Genom omtyckta program som Gröna Rum, Go´kväll och Trädgårdskampen, samt en rad storsäljande böcker har hon varit en inspiration för många. Själv trivs Gunnel bäst med fingrarna i jorden – och hon delar gärna med sig av sin gröna passion för att få andra att utvecklas och se nya möjligheter i sina trädgårdar.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Ankomst till Öland

Vår resa inleds fredag eftermiddag från Kalmar Centralstation. I Kalmar möter du vår färdledare och buss för resan till Öland och byn Kastlösa. Bussresan går via den 6 km långa Ölandsbron till Sveriges näst största ö och minsta landskap. Bor du i Stockholmstrakten, kan du mot lågt tillägg boka resa med buss till och från Kalmar station.

Vi bor mitt i världsarvet
Enligt Unesco är ett världsarv ovärderligt för mänskligheten och skall skyddas och bevaras för all framtid. I Sverige finns femton världsarv, varav Södra Öland med Stora Alvaret är ett av dem, i stolt sällskap med storheter som Grand Canyon och Galapagosöarna. Stora Alvaret är i grunden annorlunda andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.

Kyrkan mitt i byn
Under fyra nätter bor vi i det trivsamma lilla hotellet Allégården, beläget vid kyrkan mitt i byn Kastlösa. Ett lantligt kulturlandskap med vackra omgivningar på södra Öland och granne med Stora Alvaret. Små dubbelrum med dusch och wc, de flesta i markplan. Frukost och middag, bestående av dagens husmanskost, tillagad av lokala råvaror, intar vi i den separata restaurangen. Vi installerar oss och får litet egen tid för vila innan resans ciceron, Gunnel Carlson, hälsar oss välkomna och presenterar programmet. Därefter kan du, som vill och orkar, följa med på en kort promenad i området innan vi gemensamt äter middag på hotellet.

Dag 2 Morgon – strövtåg på Stora Alvaret

Under högsommaren är Öland ett av Sveriges populäraste semestermål. Under maj är tempot betydligt lugnare, men samtidigt den kanske mest behagliga perioden att besöka ön. Vi inleder våra dagar på Öland med att under morgonen göra ett kort strövtåg på Stora Alvaret, mitt i det öländska Världsarvet. Tillsammans med vår mycket kunniga Ölandsguide, Eva Åkerstedt, vandrar vi i lugnt tempo genom ett varierat landskap, där vi tittar på naturen och de växter som framgångsrikt kämpar för sin överlevnad i den karga miljön.

Förmiddag – Kalm i Kastlösa
Vår by, Kastlösa, ligger i kanten av Mörbylångadalen, en av de mest bördiga markerna i Sverige. Marken sluttar ned mot havet och är lucker och värmehållande och fukten stannar kvar även torra somrar. Under förmiddagen gör vi ett besök hos Sofie Kalm som bor i en så kallad remontgård från 1840. Den stenlagda gården skuggas av träd som bildar ett tätt grönt tak över gården. Sofie odlar bland annat kryddväxter och driver sedan ett par år ett eget företag med försäljning av sina egna produkter. Efter en enkel lunch i Kastlösa fortsätter vi med buss till den gamla köpingen Mörbylånga.

Mirabellgården i Mörbylånga
Bästa tiden att besöka Mirabellgården är på våren. Då är pergolan en av favoritplatserna där doften av bergklematisen, det vita blåregnet, alla rosorna och lavendeln avlöser varandra till ett surr av bin och humlor. Mirabellgården ligger vid bygatan i Kyrkbyn i Mörbylånga. Gården har sitt namn efter mirabellerna, träden som även kallas körsbärsplommon. Här gör vi en rundvandring i paret Marianne och Lars Wigforss lilla Italieninspirerade paradis. Vi njuter av alla fruktträd och odlingar. Av frukten som mognar gör de bland annat äpplemos, vinäger och marmelad, av valnötterna gör de likör. Och de har även försäljning av italienska terrakottakrukor. Åter i Kastlösa för en stunds vila innan vi gemensamt äter middag.

Dag 3 Förmiddag – Capellagården i Vickleby

Inte långt från Kastlösa ligger den lilla byn Vickleby, ansedd som en av Ölands vackraste. Mitt i byn ligger Capellagården, startad av arkitekten och formgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning bedrivs inom bland annat trädgård, möbel och keramik. Capellagårdens trädgårdar är sprungna ur den öländska bondgården. I örtagården växer ett hundratal olika krydd- och medicinalväxter grupperade efter användningsområde. Här samsas allt från kulinariskt användbara örter till giftiga rariteter omgärdade av en traditionell kalkstensmur. Vi gör en rundvandring i trädgården och avslutar med en enkel lunch på Capellagården. (Carl Malmsten är för övrigt begravd på Vicklebys kyrkogård som ligger intill Capellagården.)

Orkidéer på Vickleby alvar
Från kyrkan i Vickleby når vi, via stättor över stenmurar och stängsel, Vickleby alvar som är känt för sina fantastiska orkidéer. Här finns Adam och Eva, krutbrännare och många andra av Ölands 30 orkidéarter; Öland är, efter Gotland, Sveriges mest orkidérika landskap. Orkidéer är kräsna blommor som behöver kalkberggrund, mycket solljus och kortbetad vegetation för att trivas. Tack vare att nötkreaturen betar av gräsvegetationen, och att lantbrukarna röjer buskar, gynnas orkidéerna och ett stort antal andra växtarter på alvaret.

Eftermiddag – Ateljé Himlavid
Konstnären Jeanette Björkman har sin ateljé i en kringbyggd Ölandsgård i byn Bläsinge på öns sydöstra sida. Vid sidan av måleriet är trädgården hennes stora intresse. Torkan och blåsten är dock en utmaning när man har en trädgård på Öland. Trots det har Jeanette och hennes man under 20 år byggt upp en trädgård med många rum, där rosor och gammeldags perenner kantar gångar av öländsk kalksten och gårdsgrus. Jeanette bjuder på kaffe och visar oss runt i sin ateljé och vackra trädgård innan vi återvänder mot Kastlösa.

Naturbutiken i Stenåsa
På vår väg tillbaka till Kastlösa gör vi en kort avstickare till Naturbutiken i byn Stenåsa. Butiken ägs av BirdLife Sverige och verksamhetens överskott användas till föreningens arbete med fågelskydd. Butiken har funnits i Stenåsa på sydöstra Öland i mer än 40 år och kan stolt titulera sig som Nordens största återförsäljare av kikare och naturlitteratur.

Dag 4 Förmiddag – Drottning Victorias Vilohem

I dag reser vi norrut, mot Borgholm, där vi besöker Drottning Victorias Vilohem. Till dåvarande drottning Victorias 60-årsdag år 1922, samlade svenska kvinnor in pengar som blev grundplåten till köpet av mangårdsbyggnaden till Borgholms kungsgård. Drottning Victorias intresse för kvinnors rekreationsmöjligheter, samt kärleken till Öland, resulterade i skapandet av Drottning Victorias Vilohem, som i hundra år har varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling. Arkitekten Torben Grut, som också har ritat Sollidens slott åt drottning Victoria, anpassade den privata villan till gästhem och bibehöll samtidigt den Italieninspirerade karaktären.

Guidad visning och lunch
Trädgården, som ramar in Drottning Victorias vilohem, är en av Ölands äldsta och mest levande parker och anlades redan under mitten på 1800-talet med stora gräsytor och en mängd fruktträd. Här finns många olika typer av äpple och päron, en del av dem unika för Öland. Mullbärsträden, som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling, ger ett speciellt ljus och karaktär till trädgården. Vi får en guidad visning av trädgården och avslutar besöket med en enkel lunch.

Eftermiddag – Solliden, Drottning Victorias drömslott
Efter besöket på Drottning Victorias Vilohem går vi gemensamt via en promenadväg, kallad Näktergalsstigen, som leder fram till Slottsalvaret och den ståtliga ruinen av Borgholms slott och via Drottning Victorias minnessten till Sollidens slott, en promenad på ca 25 minuter (cirka 1 km).
Alldeles utanför Sollidens slottspark, invid naturreservatet Slottsskogen, ligger Kaffetorpet, ett kafé som ägs av kungafamiljen och har anor från sent 1800-tal. Här finns möjlighet till kaffe på egen hand innan vi besöker Sollidens slottsträdgårdar.

Inspirerat av Villa San Michele på Capri
Dåvarande drottning Victoria föddes 1862 som prinsessa av Baden och tillbringade sin barndoms somrar på slottet Mainau i Bodensjön. Victoria blev Sveriges drottning genom sitt äktenskap med kung Gustav V. Hon hade problem med hälsan och reste därför till den italienska ön Capri, där hon träffade den svenske läkaren Axel Munthe. Dessa två började umgås och Victoria besökte under många år ön Capri och Munthes hem Villa San Michele. Åren 1903–1906 lät Victoria bygga sitt italienska drömslott Solliden på Öland med Villa San Michele på Capri som förebild.

Sollidens trädgårdar och parker
Närmast slottsbyggnaden ligger den italienska trädgården, en geometriskt anlagd renässansträdgård med thuja, buxbomshäckar och en mängd olika blommor. När man anlade renässansträdgårdarna, utgick man från en mittaxel, som var det viktigaste i parkerna. Sollidens italienska trädgård pryds av en bronsskulptur, föreställande den romerske guden Mercurius, samt olivoljekrus i terrakotta från 1700-talet som troligen är hämtade från Capri. I den engelska parken möter vi en kontrast till den ordnade italienska renässansträdgården. Den engelska parken har generösa gräsmattor med exotiska träd som valnöt, tulpanträd, platan och cypress. I den södra delen av engelska parken finns en mäktig blodbok med kopparskimrande krona. Efter besöket på Sollidens slott tar vi bussen tillbaka mot södra Öland. Avslutande middag på vårt hotell.

Dag 5 Hemresa

Efter tidig frukost, och utcheckning från hotellet, vinkar vi av Gunnel Carlson och påbörjar bussresan mot Kalmar Centralstation för fortsatt anslutande resa till hemorten i egen regi eller med buss till Stckholm.

Höjdpunkter

  • Gunnel Carlson visar sitt Öland
  • Drottning Victorias Vilohem
  • Carl Malmstens Capellagården
  • Slottet Sollidens trädgårdar
  • Strövtåg på Stora Alvaret

Boende

Allégården Kastlösa, Öland

I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.

Resfakta

Reslängd

5 dagar

Avresedatum

16/5

Avreseort

Kalmar

Resmål

Öland

Pris

Från 9 950 kr

Enkelrumstillägg

1 700 kr

I priset ingår

  • Buss Kalmar – Kastlösa t/r
  • Del i dubbelrum på Allégården, 4 nätter
  • Halvpension på Allégården från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
  • Strövtåg på Stora Alvaret med guiden Eva Åkerstedt
  • Besök på Kalm i Kastlösa
  • Lätt lunch i Kastlösa
  • Besök på Mirabellgården i Mörbylånga
  • Besök på Carl Malmstens Capellagården med rundvandring
  • Lätt lunch i Vickleby
  • Orkidévandring på Vickleby Alvar
  • Besök på Himlavid ateljé och trädgård i Bläsinge
  • Besök i Naturbutiken i Stenåsa
  • Besök på Drottning Victorias Vilohem med rundvandring
  • Lätt lunch på Vilohemmet
  • Besök på Sollidens Slott med rundvandring
  • Ciceron Gunnel Carlson
  • PRO Medlemsresors färdledare

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar ett avbeställningsskydd i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.

Tillägg

Tillägg ej PROmedlem
700 kr
Buss Stockholm - Kalmar - Stockholm
1 100 kr

Resplan

Dag 1. Ankomst till Öland
Dag 2. strövtåg på Stora Alvaret, Kalm i Kastlösa och Mirabellgården i Mörbylånga
Dag 3. Capellagården, Vickleby alvar, Ateljé Himlavid och Naturbutiken i Stenåsa
Dag 4. Drottning Victorias Vilohem och Solliden
Dag 5. Hemresa

Resans karaktär

Under våra dagar på Öland kommer vi att promenera på Alvaret, i parker och genom öppen natur. Promenaderna medför inga direkta nivåskillnader, men det förekommer trappor och stättor, och du bör ha vana och gå längre sträckor. Som Gunnels Carlson skriver i sin bok: Snör på dig dina mest bekväma skor, ta ett djupt andetag, öppna ögon och öron och låt det gröna Öland omfamna dig.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Viktig information

För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.

Programändringar

Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-05-16
2025-05-20
9 950 kr
Kalmar
5+
Avresa: 2025-05-16
Hemkomst: 2025-05-20
Pris: 9 950 kr
Från: Kalmar
Platser: 5+